Отбелязваме Международния ден за възпоменание на Холокоста

МВнР, 27 януари 2022 г.

Днес, 78 години след освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц – Биркенау, превърнал се в символ на безпрецедентна жестокост, международната общност се прекланя пред паметта на милионите невинни жертви на Холокоста.

На този ден осъзнаваме в дълбочина огромното значение на паметта за Холокоста и необходимостта всеки да противодейства на омразата, нетърпимостта и дискриминацията. Познаваме и помним случилото се, и се противопоставяме на опитите за пренаписване на историята.

Въпреки че Холокостът е един от най-трагичните периоди от световната история, той оставя и уроци по човечност и достойнство, които доказват, че надежда има дори и в най-мрачните часове. Сред тях е спасяването на българските евреи от депортация в лагерите на смъртта, което продължава да вдъхновява и да служи като пример в борбата с всички прояви на антисемитизъм.

Република България ще продължи да следва своята последователна политика за борба с омразата и нетърпимостта, като участва активно в международните усилия за изграждането на свят, в който зловещи престъпления като Холокоста никога повече няма да се повтарят.