Бургас почете жертвите на Холокоста и издигна глас против забравата

Бургас, 27 януари 2022 г.

Център „Алеф” спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата на Световния еврейски конгрес „Ние помним”, която се провежда всяка година по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста – 27 януари. С обща снимка към кампанията  #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия се присъединиха ученици и преподаватели от английската, руската, немската и природо-математическа гимназии, гимназията по компютърно програмиране и иновациии, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, писатели и граждани на Бургас.  

Бургас каза „Не на забравата и никога отново” на тематична вечер в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в навечерието на паметния ден. Пред препълнената зала  „Проф. Димитър Аврамов” бе представен и сборникът с отличените творби в Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.  

С емоционално слово Алберта Алкалай, основател и председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” превъртя назад лентата на годините. „Защо 27 януари? Защото на тази дата през 1945 г. е освободен концлагерът Аушвиц-Биркенау в Полша. Този нацистки лагер става емблема на смъртта, на адската машина на злото на земята, на пълната дехуманизация на човека, на абсолютното зло. Стара еврейска традиция е да се припомнят имената на загиналите. Защото това е единственият начин те да бъдат опазени от забрава. Да бъдат спасени от двойната смърт – тоталната забрава, че някога са били на тази земя.”, каза тя. Споделяйки за спасени и погубени свои родственици, г-жа Алкалай изтъкна значението на уникалния хуманен акт на българския народ – да не допусне изтребването на своите евреи. Тя изтъкна ролята на българските писатели в него и прочете редове от писмото, изпратено от тях до Парламента против Закона за защита на нацията, който въвежда нечовешки условия за живот на българските евреи. Естествена кулминация на словото ѝ бе връчването на учреденото от “Алеф” звание “Пазител на паметта”. С него бяха удостоени Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност, както и Жаклин Нейчева, директор на Английската гимназия. Първият носител на званието е кметът на Бургас Димитър Николов през 2017 г. като наследник на кмета на Бургас д-р Дянко Пръвчев, който през март 1943 г. решително се е противопоставил на заповедта за депортация на бургаските евреи към нацистките лагери на смъртта.

Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ бе представен от Стойчо Кьосев, доктор по философия. Той сподели пред аудиторията свои размисли за словото и неговата изключителна роля за съхранение на паметта. „Словото е действителността, словото е това, което прави нещата това, което са. И затова: пишете, пишете, и то пишете вие, защото вашето слово е честното, неизкушеното, словото от сърцето. В наше време словото все по-често се превръща в погрома на истинската сила и силните на деня много бързо го разбират и много бързо започват да манипулират словесността”, призова младите хора той. „Във вашето слово няма мълчание. Вашето слово е словото, което казва истината. Важна е честната позиция, сърцатата позиция. И това аз успях да прочета във вашите разкази. Важното е словото да бъде истинско! И вашето слово е истинско!”, каза още г-н Кьосев.  

Ученичките Елина Илиева от Немската гимназия и Християна Германова от Руската гимназия, чиито разкази са част от сборника, споделиха какво ги е предизвикало за участие в конкурса  и впечатленията си от творческите работилници и срещи с писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров и Недялко Йорданов по време на литературния фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, с който приключи деветото издание на надпреварата на „Алеф”.

„Да се обединим зад решителния слоган „Никога повече“ убедени, че Холокост, геноциди, войни и изтребления са невъзможни за нашия живот и бъдеще. Ние издигаме нашия глас и срещу войната в Украйна,“ призова в заключение Алберта Алкалай. 

Логичен и изключително емоционален финал на паметната вечер бе филма „Фотолюбител”, предоставен на „Алеф” специално за събитието от Полския институт в София. Той потопи зрителите в автентичната реалност на Холокоста чрез фотосите на австриеца Валтер Геневайн, запечатал живота в гетото на град Лодз.